BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

header image

 
Jesus is the BASE of All
  || Acasa ||
Sexul si persoanele necasatorite  

 

 

Sexul şi persoanele necăsătorite-Motive pentru a aştepta
                                                Paul C. Reisser, M.D.
      
            Într-o dimineaţă răcoroasă de octombrie, Justin Case, student în ultimul an la colegiu, şi-a invitat prietena acasă pentru a-i prezenta familia sa. În timpul servirii desertului, au început să discute despre Săptămâna contactului sexual fără risc, un apropiat eveniment studenţesc la planificarea căruia participase şi Justin.
                „Studenţii vor umbla prin complex cu prezervative prinse de revere", a spus el râzând, înainte de a observa încruntarea lui Lucy, privirea dezaprobatoare a părinţilor lui şi expresia întrebătoare a lui Prudence, sora lui de opt ani.
            „Ce-i aia 'rever'?" a întrebat ea.
            Dacă Prudence este la fel ca majoritatea copiilor de opt ani, până la atingerea pubertăţii, nu numai că va şti mai multe despre prezervative decât despre revere, dar va fi şi auzit următoarele refrene despre sex:
                1. Dacă nu ai contacte sexuale regulate, ai o problemă gravă.
                2. Dacă ai avut câteva întâlniri cu cineva şi între voi există o atracţie reciprocă, e normal şi obişnuit să ai o relaţie sexuală cu persoana respectivă.
                3. Dacă amâni o relaţie sexuală până la căsătorie, eşti cu siguranţă ori o catastrofa socială ori un fanatic religios.
                4. Deoarece sexul în afara căsătoriei este normal, natural, previzibil şi inevitabil este foarte important să ai întotdeauna la tine un prezervativ.
                5. Sexul este un lucru bun şi minunat care te împlineşte. Din moment ce nu te saturi niciodată de un astfel de lucru este normal să ai contact sexual oricând şi cu oricine — atâta timp cât persoana (sau grupul) este de acord, atâta timp cât nici o persoană nu rămâne însărcinată fără consimţământul ei si atâta timp cât nimeni nu e rănit.
               
               
                Există însă mai multe probleme cu aceste mesaje populare, născute din revoluţia sexuală începută în îndrăgitul şi îndepărtatul deceniu şase.
1. Milioane de oameni au relaţii sexuale fără a avea şi maturitatea, pregătirea sau chiar dorinţa necesară. Cel puţin odată în viaţă, una din cinci femei este implicată într-un contact sexual împotriva voinţei ei.  
2. Milioane de femei rămân însărcinate fără să intenţioneze acest lucru. Sarcina le obligă să  ia decizii foarte dureroase care le afectează definitiv viaţa.
            3. Milioane de cupluri sunt măcinate de conflicte provocate de experienţele sexuale anterioare ale soţului sau soţiei.
4. Milioane de tineri îşi pierd sănătatea şi/sau chiar viaţa — din cauza bolilor cu transmitere sexuală, deşi ei nu-şi doreau altceva decât să aibă un timp grozav în pat.

           
                Contactul sexual este într-adevăr minunat, puternic şi important. El poate aduce, însă, şi dezamăgire, boală şi dezastru. Este prea frumos ca să-1 risipeşti, prea puternic ca să-1 iei în joacă şi, cu siguranţă, nu merită să mori pentru el.
                Ca medic de familie, am văzut prea mulţi oameni care-şi închipuiau: „Mie nu mi se poate întâmpla una ca asta!", dar care pătimesc acum de pe urma greşelilor făcute în privinţa contactului sexual. De aceea, aş vrea să lansez o idee care, deşi ar putea părea exagerată este, de fapt, foarte înţeleaptă:
                Secretul unei relaţii sexuale minunate şi cu adevărat libere este aşteptarea persoanei potrivite, a locului potrivit şi a timpului potrivit. Aceasta înseamnă a păstra contactul sexual pentru o relaţie permanentă, dedicată prin legământul căsătoriei şi exclusivă din punct de vedere sexual.
           
                SĂ AŞTEPT PÂNĂ LA CĂSĂTORIE? EŞTI NEBUN?
               
                Nu, ba chiar dimpotrivă. A avea mai multe relaţii sexuale — indiferent dacă una câte una sau toate deodată — este un fel de ruletă sexuală rusească. Nimeni nu se aşteaptă să piardă, dar, de fapt, mult prea mulţi pierd. Gândeşte-te la următoarele:
                Acum treizeci de ani, plictisitoarea oră de educaţie medicală din liceele americane aducea în discuţie doar două boli cu transmitere sexuală: sifilisul şi gonoreea. Acestea erau descrise ca boli cu un risc potenţial destul de ridicat, dar care, dacă erau tratate la timp, puteau uşor fi vindecate cu penicilină.
                „Terenul de joacă" sexual al anilor 60 şi 70 s-a transformat acum într-o junglă în care mişună tot felul de infecţii exotice, periculoase şi adesea incurabile.
               
                GONOREEA a devenit mai incisivă ?? (leaner), mai periculoasă şi mai rezistentă la penicilină. La femei, această boală poate produce infecţii pelviene superficiale dar şi grave, cauzând probleme care variază de la vătămarea trompelor uterine până la distrugerea completă a organelor de reproducere.
                SIFILISUL mai răspunde încă la penicilină, dar continuă să se răspândească printre adulţii şi adolescenţii activi sexual. Netratat, el poate afecta, printre alte organe, creierul şi inima, sau chiar cauza moartea.
                CHLAMYDIA infectează sau reinfectează aproximativ trei milioane de oameni în fiecare an, fără să aibă vreun simptom evident. La femei, Chlamydia distruge trompele uterine cauzând dureroasa problemă a infertilităţii. Vătămarea trompelor uterine poate duce şi la o sarcină extrauterină, situaţie gravă care necesită o operaţie urgentă.
                Pe lângă infecţiile enumerate, există încă un grup de boli cu transmitere sexuală: afecţiunile cauzate de viruşi. Acestea au un foarte prost obicei: dacă le deschizi uşa intră imediat şi nu numai că nu mai ies, dar pot dărâma şi casa.
                HERPESUL SIMPLEX a infectat una din cinci persoane de peste 12 ani din Statele Unite. Herpesul poate produce atât o uşoară iritare cât şi o vătămare gravă a pielii, apărând şi dispărând ani la rând. Doi din trei noii născuţi care se molipsesc de herpes la naştere mor, iar majoritatea celorlalţi rămân cu handicapuri grave.
                VIRUSUL PAPILOMATOS UMAN sau HPV-ul este probabil cel mai răspândit virus cu transmitere sexuală în Statele Unite. El produce vegetaţii veneriene. HPV-ul este asociat cu cancerul genital la ambele sexe. În Statele Unite, aproximativ cinci mii de femei mor în fiecare an de cancer cervical (deschiderea uterului). Se estimează că mai mult de 90% din aceste cazuri au legătură directă cu HPV.
                HEPATITA B, o gravă infecţie a ficatului, poate fi transmisă sexual. Infecţia se poate auto-limita sau poate persista ani de zile, cauzând complicaţii neplăcute sau chiar fatale, inclusiv cancer sau ciroză.
                VIRUSUL UMAN IMUNODEFICITAR (HIV) este răspândit la peste nouă sute de mii de americani. Progresia de la o infecţie HIV la SIDA, şi în cele din urmă la moarte este inevitabilă, în ciuda progreselor tratamentului medicamentos. În 1998 peste 375.000 de americani au murit de SIDA, alături de milioane de oameni din întreaga lume.
           
                VREI SĂ AUZI CEVA DE-A DREPTUL ÎNSPĂIMÂNTĂTOR?
               
            Toate aceste boli şi multe altele pot fi transmise în timpul contactului sexual de persoane care nu ştiu că sunt infectate. Aceşti oameni nu par a fi bolnavi. Se simt bine şi fac dragoste cu plăcere dar, fără să ştie, pot fi nişte arme mortale.
           
                DAR EU PRACTIC CONTACTUL SEXUAL MAI PUŢIN RISCANT!
               
            (Aţi observat că nimeni nu mai vorbeşte acum despre contact sexual „fără riscuri"?).
                În ciuda epidemiei de inimi zdrobite şi a cumplitelor boli cu transmitere sexuală, mult prea puţini oameni sunt gata să accepte realitatea că: aceste boli ar putea fi complet eliminate dacă persoanele neinfectate ar amâna relaţiile sexuale până când s-ar căsători cu un partener căruia să-i rămână credincios tot restul vieţii.
                Asta-i nerealist! spun adepţii contactului sexual „cu mai puţine riscuri". Relaţiile sexuale „cu mai puţine riscuri" presupun, de obicei, luarea următoarelor măsuri de precauţie:
               
            1. Limitarea partenerilor cu care o persoană întreţine relaţii sexuale. Mai puţini parteneri înseamnă mai puţine riscuri de expunere la boală.
                DAR: O boală mortală poate fi transmisă printr-un singur contact cu un singur partener infectat.
               
            2. Cunoaşterea, în linii mari, a trecutului sexual al partenerului / partenerei şi, probabil, evitarea relaţiilor sexuale cu persoanele care au avut mulţi parteneri.
                DAR: De unde ştii dacă potenţialul tău partener îţi oferă toate informaţiile necesare despre viaţa sa sexuală, mai ales dacă are ceva de ascuns? Şi cum ai să afli situaţia partenerilor potenţialului tău partener şi cea a partenerilor acestor parteneri şi cea a partenerilor partenerilor lor şi aşa mai departe? Din perspectiva unei boli infecţioase, tu nu ai contact sexual doar cu partenerul tău prezent, ci şi cu toate persoanele cu care acesta a avut relaţii sexuale, cu toţi partenerii acestora şi aşa mai departe.
               
            Şi cum ar arăta o discuţie despre istoria relaţiilor sexuale în mijlocul unei întâlniri fierbinţi?
                Iată o scenă dintr-un bestseller care nu s-a scris încă:
               
            Ea îi simţi răsuflarea fierbinte pe gât, iar braţele ei subţiri, îi cuprinseră mijlocul. El zări o rază tremurândă de lună reflectându-se în privirea ei încărcată de dorinţă. În timp ce pasiunea dintre ei atingea apogeul, ea îşi scoase carneţelul şi murmură: „Harold, iubitule, poţi să-mi spui ceva despre prima persoană cu care ai făcut dragoste? Descrie-mi-o, te rog, şi spune-mi ce fel de persoană era! Şi ce s-a întâmplat la colegiu, când ai făcut parte din grupul acela I Phelta Ti? Da' când ai fost la facultate...?".
               
            3. Foloseşte totdeauna prezervativul.
            DAR: Dar dacă el nu vrea să-1 poarte? Unii bărbaţi simt că a folosi prezervativul în timp ce fac dragoste este ca şi când ar purta şosete în timp ce fac baie.
                Şi dacă se rupe? Cu o rată de eşec de 10-15 % în timpul primului an de folosire, prezervativele nu au fost niciodată considerate cel mai eficient mod de prevenire a sarcinii; şi, oriunde poate pătrunde sperma, pot pătrunde şi chlamydia, herpesul, virusul HIV şi toate celelalte.
               
                ESTE CONTACTUL SEXUAL „CU MAI PUŢINE RISCURI" FĂRĂ RISCURI?
               
            Înainte de a intra într-o relaţie sexuală, ar fi înţelept să te gândeşti la câteva întrebări esenţiale:
               
            1. Dacă ai şti că potenţialul tău partener este purtătorul unei boli mortale, ai îngădui ca viaţa şi sănătatea ta să depindă de un prezervativ?
           
                2. Dacă partenerul tău are virusul HIV, ţi se pare rezonabil să-ţi asumi un risc de 10% de expunere la o moarte îngrozitoare?
           
                Realitatea este că, în jungla bolilor cu transmitere sexuală, folosirea prezervativului oferă mai multă siguranţă decât nefolosirea lui. Centrul pentru controlul bolilor ne spune însă că acest lucru e valabil numai dacă prezervativul e folosit cu consecvenţă. Aceasta înseamnă folosirea unui prezervativ nou — nu a unuia vechi, găsit prin sertarul cu mănuşi — şi aplicarea lui corectă, nu în grabă, de fiecare dată. Dacă nu sunt folosite în acest mod, prezervativele protejează la fel de puţin ca şi în cazul când nu sunt folosite deloc.
           
                TOT NU EŞTICONVINS? AMINTEŞTE-ŢI CUM VIN PE LUME COPIII!
               
            În ciuda faptului că prezervativele, spermicidele şi pilulele anticoncepţionale se găsesc acum în toate farmaciile, în focul pasiunii, nu se iau întotdeauna măsurile necesare pentru prevenirea sarcinii şi, chiar dacă se iau, acestea nu sunt întotdeauna eficiente.
               
            În fiecare an, mai mult de 50 de milioane din sarcinile nedorite din America au loc în ciuda folosirii unei metode de prevenire a sarcinii.
               
            După ce o femeie rămâne însărcinată, ea nu mai este niciodată aceeaşi. Graviditatea nu poate fi ignorată; femeia va fi afectată pe viaţă de reacţia ei faţă de sarcină, indiferent care ar fi aceasta. Ca urmare, există doar două posibilităţi:
               
            1. Copilul se va naşte sau
                2. Copilul va muri înainte de naştere într-un avort spontan sau indus.
           
                Nici una dintre cele două alternative nu este uşor de abordat. Nu există reţete simple când e vorba de viaţa umană. Dacă femeia îşi poartă şi îşi naşte copilul, timpul şi atenţia ei vor trebui dedicate acestuia pe o perioadă de mai mulţi ani. Dacă femeia îşi naşte copilul şi îl dă apoi spre adopţie — un act de un curaj remarcabil — nu va fi totuşi scutită de suferinţă fizică şi emoţională. Copilul este dat, dar nu şi uitat.
                Gândindu-se la aceste alternative foarte neplăcute, multe femei recurg la avort, care li se pare o soluţie mai uşoară. Din păcate, multe dintre ele ajung ulterior să-şi da seama că, ceea ce au distrus, a fost un pui de om şi nu o aglomerare amorfă de ţesuturi. Şi din moment ce, cel puţin una din patru femei care recurg la avort nu îl consideră corect din punct de vedere moral, mii de femei ajung în cele din urmă să experimenteze regrete profunde şi persistente, în deosebi dacă respectiva procedură sau vreo infecţie cauzată de aceasta le-a privat de posibilitatea de a mai avea copii.
           
                AJUNGEM ASTFEL LA UN AVERTISMENT IMPORTANT PENTRU FEMEI

                (Bărbaţilor, dacă citiţi o faceţi pe socoteala voastră!)
               
               
                În revoluţia sexuală, femeile au fost şi sunt încă cele care au pierdut cel mai mult.

  1. Când apare o sarcină nedorită, tot greul cade pe femeie, care plăteşte de obicei un preţ mult mai mare decât partenerul ei.
  2. Bolile cu transmitere sexuală au consecinţe mai grave la femei.
  3. Când femeia acceptă filozofia Playboy, care vede în contactul sexual o activitate recreativă, ele fac un târg în care dau un număr de contacte sexuale pe …nimic. Nu au o relaţie durabilă, nu au un partener dedicat, nu au o familie şi, posibil, nu vor avea nici un copil, dacă se aleg cu o infecţie pelviană.


               
                De aceea, atunci când bărbatul cu care ai întâlnire / prietenul / logodnicul tău murmură binecunoscutul refren: „Dacă m-ai iubi cu adevărat, te-ai culca cu mine!" sau „Dacă tu nu vrei, găsesc eu pe cineva care să vrea!", ghici la binele cui se gândeşte el? Dacă ai impresia că la al tău, ia mai gândeşte-te odată!
           
                A venit momentul să ne trezim!
               
          DIN CE AI SPUS PÂNĂ ACUM SE PARE CĂ AI CONCEPŢII FOARTE RIGIDE. AI CEVA ÎMPOTRIVA CONTACTULUISEXUAL?
               
            În nici un caz. Dimpotrivă!
           
                1. Ideea că un contact sexual nu e cu nimic mai semnificativ decât o masă bună, sau condusul unei maşini rapide este cea care devalorizează actul sexual.
                2. Acuplarea întâmplătoare, în care implicarea emoţională e superficială sau absentă este cea care ucide împlinirea sexuală. Într-un cântec compus cu mai bine de un deceniu în urmă, Michael Jakson a pus punctul pe i spunând: Trupuri peste trupuri ca şosetele într-un sertar / Oameni care se folosesc de alţii pentru a se iubi pe sine...
                3. Persoanele care au contacte sexuale în afara căsătoriei, pierd ocazia de a se bucura de ceva mult mai minunat decât experienţa senzuală imediată.
                Sexul poate şi ar trebui să genereze o legătură puternică, el este o sudură relaţională între doi oameni. În cadrul unui legământ public şi permanent, actul sexual poate fi savurat, explorat şi cultivat fără vinovăţie, fără teama de consecinţe şi fără târguieli, negocieri şi ciorovăieli.
                Gândeşte-te la următoarele contraste:
           
                1. Realizare vis a vis de acceptare
                Pentru unii, actul sexual este ca un concurs televizat perpetuu. Dacă dai răspunsul corect, se aude clopoţelul. Câştigi runda şi ai dreptul să joci din nou. Dacă nu răspunzi corect, pierzi puncte şi auzi soneria care anunţă descalificarea. Eşti escortat fără solemnitate afară, în timp ce sala aplaudă următorul concurent. Femeile care ştiu să „joace" bine ajung campioane — dar sunt puse pe scenă de dragul spectacolului şi nu de dragul lor. Din nefericire, mimarea plăcerii nu se compară nici pe departe cu savurarea ei.
           
                2. Suspiciune vis a vis de încredere
                Dacă unul din parteneri sau dacă amândoi au avut multe experienţe sexuale anterioare, de unde ştii că acuplarea din seara aceasta nu e doar o altă pagină de palmares? Încrederea a ajuns, într-adevăr, atât de străină pe terenul sexului încât expresia „Ai încredere în mine!" a devenit o invitaţie caricaturizată a prădătorului care speră că, potenţiala pradă este prea proastă ca să izbucnească în râs.
               
            3. Vinovăţie vis a vis de libertate
                Poate vi se pare de necrezut, dar mulţi oameni mai cred că termeni precum bine şi rău se aplică la comportamentul sexual. Chiar dacă ai fost expus doar foarte vag la tradiţia iudeo — creştină, nu îţi poate scăpa un mesaj important. Creatorul sexului se preocupă mult de când şi cu cine e practicat acesta. Acest lucru nu se întâmplă pentru că sexul e rău, ci dimpotrivă, pentru că el este o forţă măreaţă şi intensă înăuntrul nostru — singura arenă în care putem participa la crearea vieţii.
                Actul sexual este frumoasa operă de artă a lui Dumnezeu şi nu ar trebui să ne simţim bine dacă-l tratăm ca pe un lucru de nimic. A avea relaţii sexuale întâmplătoare seamănă cu a tapeta o colivie cu portretul original al Monalisei.
                Chiar dacă nu ne gândim la Creator, o preocupare elementară pentru binele altora ar trebui să frâneze marea majoritate a aventurilor sexuale extraconjugale, care au ca obiectiv satisfacerea sinelui.
           
                4. Unicitate vis a vis de comparaţie
                O singură dată în viaţă poţi face dragoste pentru prima oară. Pentru acele cupluri care aşteaptă iniţierea în viaţa sexuală până la căsătorie, noaptea nunţii poate fi un timp de extaz, de descoperire şi unire, chiar dacă cei doi nu sunt experimentaţi. (Experienţa va veni repede şi plăcut.) Pentru cei care s-au „examinat" deja unul pe altul, sau au examinat pe alţii, noaptea nunţii seamănă mai mult cu primirea unor daruri gata desfăcute. Dar dacă partenerul căruia i te-ai dedicat pe viaţă nu este la fel de performant sexual ca unul sau mai mulţi dintre ceilalţi? Amintirea unor secvenţe din relaţiile anterioare e aproape imposibil de suprimat.
           
                CUM SĂ FAC FAŢĂ ÎNSĂ PRESIUNII? TOŢI CUNOSCUŢII MEI AU RELAŢII SEXUALE!
               
            Spre deosebire de concepţia populară, există mulţi adulţi care amână actul sexual până la timpul potrivit. Contactul sexual nu este ca respiratul; poţi supravieţui fără el. Însă, deoarece s-ar putea să-ţi fie greu să amâni, nu uita următoarele lucruri:
                1. Decide — înainte de conversaţie, înainte de întâlnire, înainte ca relaţia să devină serioasă, că îţi vei începe viaţa sexuală în noaptea nunţii şi nu înainte.
                2. Concentrează-te cu fermitate asupra motivelor tale! Aştepţi pentru că vrei să te bucuri pe deplin de actul sexual, fără riscul unei boli grave, sarcini nedorite sau relaţii schimonosite.
                3. Nu-ţi pângări cel mai important organ sexual — creierul. Filmele cu scene ce descriu acte sexuale şi versurile explicite din rock şi rap nu au fost compuse pentru binele tău fizic şi sufletesc. Pornografia, pe lângă că este incredibil de stupidă, promovează relaţiile sexuale vulgare, violul şi abuzul.
                4. Evită situaţiile care măresc riscul unui „accident". Aminteşte-ţi că emoţiile sexuale cresc în intensitate, asemeni vitezei unei maşini ce coboară pe o pantă tot mai abruptă. Este mult mai uşor să apeşi pe frâne la cofetărie decât pe canapea.
                5. Alcoolul şi drogurile îţi întunecă judecata şi îţi slăbesc hotărârea. Rămâi treaz!
                6. Nu cădea în plasa ademenirilor sexuale şi nu te încrede în oricine. Ţine minte câteva răspunsuri la următoarele replici răsuflate, dar totuşi deosebit de vehiculate:
           
                „Sexul ne va apropia mai mult!" (Nu, nu neapărat!)
                „Sexul ne va îmbogăţi relaţia!" (Nu, sexul va deveni centrul relaţiei noastre, sufocând toate celelalte.)
                „Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai face-o!" (Dacă m-ai iubi cu adevărat, nu mi-ai cere-o!)
                „Numai de data asta!" (Nimeni nu vrea să facă dragoste doar o dată!)
                „ Vreau să-ţi ofer ceva care să-ţi amintească de mine!" (Un herpes, virusul HIV, sau o sarcină?)
                „Dacă tu nu vrei, îmi găsesc pe cineva care vrea!" (S-aveţi mulţi ani fericiţi împreună!)
           
                DAR DACĂ-I PREA TÂRZIU?

                Niciodată nu e prea târziu. Mulţi oameni, mai trişti dar mai înţelepţi, aşteaptă acum siguranţa şi plăcerea unei relaţii conjugale. Parafrazând un clişeu, astăzi este prima zi din tot restul vieţii tale sexuale.
               
          DACĂ NICI ACUM NU EŞTI CONVINS:

                Dacă în cele din urmă insişti că aventura sexuală, libertatea şi căutarea fericirii sunt esenţiale în viaţa ta, nu uita să plăteşti cotele cele mai mari la asigurarea ta medicală. Cu sau fără prezervative, viaţa ta va fi în pericol, libertatea ta aparentă va deveni robie si căutarea fericirii tale va fi, în cele din urmă, goană după vânt.